piatok, 30 mája, 2025
HomeKuriozityMáte radi banány a často si ich kupujete? To je síce super, pri...

Máte radi banány a často si ich kupujete? To je síce super, pri farbe jeho šupky však buďte obozretní

Človek k svojmu životu potrebuje dopĺňať si vitamíny. Tie sa do jeho organizmu dostávajú buď cez rozličné prírodné vody a nápoje, alebo prostredníctvom zeleniny a ovocia. Medzi to posledné patria aj banány.

Banán patrí medzi najobľúbenejšie exotické ovocie a denne ho konzumujú milióny ľudí po celom svete. Obsahuje tri typy prírodných cukrov – sacharózu, fruktózu a glukózu, ktoré poskytujú energiu. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá pomáha pri trávení, a draslík, ktorý je dôležitý pre správnu činnosť srdca a pre udržanie rovnováhy elektrolytov v tele. 

Zmeny signalizujú zdravotné riziká

Banány sú výhodné pre športovcov, pretože pomáhajú pri udržiavaní rovnováhy elektrolytov a prevencujú svalové kŕče. Okrem toho, draslík v banánoch môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku a znižuje riziko srdcových ochorení. Dajú sa jesť surové, ale aj pripraviť rôznymi spôsobmi. 

Sú výborné v smoothie, v múčnikoch alebo ako doplnok k jedlám. Ale pozor! Málokto totiž vie, že niektoré zmeny v jeho vzhľade môžu signalizovať zdravotné riziká. Ak je šupka banánu sčernetá, ale vnútro zostáva svetlé, má príjemnú vôňu a tiež normálnu konzistenciu, ide stále o jedlé ovocie.

Kedy a aký banán radšej nekupovať?

Naopak, ak sa v dužine objavia červené škvrny, semienka alebo čiary, ide o vážne poškodenie a takýto banán by sa mal okamžite vyhodiť. Tieto sfarbenia sú dôsledkom infekcie hubou Nigrospora, ktorá sa vyvíja vo vnútri banánu. Hoci neprodukuje klasické mykotoxíny a nie je priamo spojená s toxicitou pre ľudí, môže v niektorých prípadoch vyvolať zdravotné komplikácie.

Pre zdravých ľudí je však riziko minimálne, najmä ak sa konzumuje len čistá, ošúpaná časť banánu. Pre ľudí s oslabenou imunitou môže vo veľmi zriedkavých prípadoch huba spôsobiť infekcie pľúc, kože alebo dutín. Ak si nie ste istí čerstvosťou banánu, riaďte sa pravidlom, že radšej ho vyhodiť ako riskovať zdravie.

Ako teda rozpoznať prezretý, ale stále jedlý banán?

  • Žltá šupka s čiernymi či hnedými škvrnami (bežný jav).
  • Dužina je mäkká, no nie mazľavá alebo rozpadávajúca sa.
  • Príjemná, sladká aróma typická pre banány.

Kedy banán radšej vyhodiť?

  • Nepríjemný zápach: Kyslý, alkoholový – znak fermentácie.
  • Slizká a lepkavá dužina: Znamená rozklad spôsobený mikroorganizmami.
  • Tmavá až čierna dužina: Nie hnedé vlákna (tie sú bežné), ale rozsiahle zhnednutie sprevádzané zápachom.
  • Pleseň na šupke alebo stopke: Biela, zelená či čierna s prenikaním do dužiny.
  • Prasknutá šupka a vytekajúca šťava: Zvyčajne sprevádzané známkami fermentácie a kontaminácie.
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie