piatok, 9 mája, 2025
HomeKuriozityPrírodné antibiotikum: Najvyšší čas ho naložiť

Prírodné antibiotikum: Najvyšší čas ho naložiť

Keď sme pred pár dňami na facebookovú stránku šupli foto nakladaného cesnaku, netušili sme, aká zhánka po recepte sa nám strhne v komentároch. A tak sme si povedali: Čitateľ si žiada, nech ho má. Náš kolega Milan sa oň podelil, ale vraj ho treba naložiť už v týchto dňoch. Ešte však počkajte, kým sa do toho pustíte, povedzme si pár faktov, ktoré vás presvedčia, že cesnak je nie len pochutina, ktorá dá vašim jedlám „šmrnc“. Naše babky mu hovorili aj „univerzálne prírodné antibiotikum“.

Cesnak je dobrý nie len proti množstvu ochorení, no jeho konzumáciou im dokážete aj predchádzať. Mnoho ľudí to nevie, no existujú spôsoby úpravy tak, aby sme sa zbavili nepríjemného zápachu. Lenže pozor, pri cesnaku neplatí „čím viac, tým lepšie“. Ešte pred tým, ako si prečítate recept na prípravu zistite, ako a s čím ho konzumovať.

Alicín je fajn. Čo „spôsobuje“?

Nebudeme vás otravovať tým, aké všelijaké chemické zázraky cesnak obsahuje. Pravdou však je, že práve oni „sú zodpovedné“ za to, že cesnak chráni pred nachladnutím. Existujú štúdie, podľa ktorých pri konzumácii cesnaku jednak dochádza k zníženiu chorobnosti až o 60-70 percent, ale aj prejavy sú omnoho miernejšie.

Navyše cesnak z organizmu dokáže odstrániť toxické ťažké kovy a voľné radikály, čím chránia bunky pred predčasným starnutím. Tiež pomáha chrániť pečeň aj pred vplyvmi alkoholu.

Antibiotické účinky sa cesnaku pripisujú aj v prípade potenciálnej ochrany proti zubnému kazu. To, že cesnak znižuje krvný tlak a hladinu tuku v krvi a slúži tak ako ochrana pred chorobami srdca a ciev, vedeli už aj naši starí rodičia.

Cesnak, prírodné antibiotikum / Zdroj: Pixabay

Cesnak nám nevonia

Pravdou je, že cesnak nemá príliš vábnu arómu. Spôsobuje to aj vysoký obsah bioaktívnych látok. Skúste preto používať čierny fermentovaný cesnak. Počas fermentácie sa práve alicín rozloží na látky, ktoré už nemajú tú charakteristickú arómu. Nájdeme v ňom však vyššiu koncentráciu obsiahnutých antioxidantov, preto stačí asi polovičná dávka oproti čerstvému cesnaku. Prípadne si cesnak usušte, no sušením sa obsah antioxidantov v cesnaku znižuje. Na škodu nie je ani esenciálny cesnakový olej bohatý na sírne zlúčeniny.

1-3 strúčiky denne

Nie vždy však platí, že čím viac, tým lepšie. Cesnak je relatívne ťažký pre žalúdok a tak by sme to ani s ním nemali preháňať. Viac, ako 7 strúčikov cesnaku denne asi zvládne málokto a pravda je, že to už je veľa.

Cesnak, prírodné antibiotikum / Zdroj: Pixabay

Ako, kedy a s čím?

Cesnak pred úpravou dobre rozdrvte, môžete ho pomlieť alebo nakrájať – dostanete z neho maximum zdravotných benefitov.

Do večere zaraďte 1-2 strúčiky. Môžete ho krátko orestovať, no aj tu platí zásada, že čím kratšia tepelná úprava, tým viac využiteľných aktívnych látok si zachová. Na konzumáciu cesnaku nahovorte aj svoju polovičku a priateľov, či kolegov.

Na jeseň určite popíjajte teplý čaj so zázvorom, medom a cesnakom – poslúži ako univerzálna ochrana pred bacilmi. Tí odvážnejší si trúfnu na ochranu zubov pred baktériami – cmúľajte cesnak, do ktorého občas zľahka zahryznite.

Tak a teraz ten nakladaný cesnak podľa kolegu Milana

Mladý cesnak ošúpte, nechajte len 1-2 šupky. Zalejte nálevom z litra vody a dvoch lyžíc soli. Ak chcete červený, nakrájajte cviklu, dobre uzavrite a nechajte 45 dní kvasiť v polotieni.

Zdroj: Archív šéfredaktora

„Tak ako je vydrží v chlade dlho. Ja ho rozoberiem na strúčiky do pohára, zalejem nálevom a zasterilizujem 80 stupňov/20 minút. Potom vydrží aj tri roky. Dávame si denne 1 strúčik len tak, pochrúmať,“ radí našim čitateľom kolega.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie