Slovenská kuchyňa je pre dnešného človeka možno ťažká, zle stráviteľná. Treba si však uvedomiť, že naši predkovia varili len z toho, čo si dopestovali, prípadne dochovali. Ťažko im teda vyčítať, že konzumovali samé ťažké jedlá.
A ťažko im to vyčítať aj preto, lebo ich život nebol o sedení za počítačom, prípadne o relatívne fyzickej náročnosti života dnešného človeka. Môžete namietať, že vy predsa pracujete ťažko a ste v jednom kole, no s tým, ako sa žilo v minulosti sa naše životné podmienky zrejme porovnať nedajú.
Im by teda asi ťažko postačovala brokolica na pare s kvapkou oleja, či dnes preferované ľahkokalorické jedlá. Tomu bola prispôsobená aj ich kuchyňa. Tradičné slovenské jedlá „zozbierala“ stránka Mr. Slovák.
- Bryndzové halušky
- Úhrabky, lepenice
- Zemiaky s kapustou
- Krúpna baba
- Lokše
- Zemiakové placky a haruľa
- Kapustníky
- Pirohy
- Šúľance
- Úhrabky
- Buchty
- Slivkové gule
- Šišky a fánky
- Trdelníky
- Ťahané štrúdle
- Kysnutý kakaový a jablkový závin
- Slané koláče – kapustníky, škvarkovníky a zemiakové pagáče
- Husté polievky a prívarky zo strukovín a zemiakov
- Kapustnica
- Cesnačka
- Demikát – bryndzová polievka
- Fazuľová polievka s údeným kolenom
- Zabíjačkové špeciality
- Ryby zo slovenských vôd
- Slovenský domáci chlebík





