nedeľa, 19 mája, 2024
HomeVideoZázrak menom baza čierna

Zázrak menom baza čierna

Naše staré mamy v prírode – Božej lekárni hľadali a nachádzali lieky na mnoho neduhov a chorôb. Jedným z takých liečivých kríkov je aj baza, ktorá má momentálne obdobie kvetu. Kvety na bazy proti horúčke, listy na boľavé kĺby a plody na migrénu. Staré mamy vraveli, že baza lieči 99 chorôb. Pár receptov sme pre vás ponachádzali aj my.
Najskôr si však čosi povieme o baze ako takej, o jej pestovaní, či pozitívnych účinkoch.

Charakteristika bazy

V prírodných podmienkach môže tento ker dosiahnuť výšku až 10 m, v záhrade je to zvyčajne od 2 do 4 m. Hlavné výhonky kríka sú silne vzpriamené, zatiaľ čo bočné sa klenú vonkajším smerom. Mladé vetvy majú zelenú farbu, pričom čím sú staršie, tým sú sivšie a viac popraskané. Stred konárov je biely a mierne špongiovitý. Z výhonkov vyrastajú listy s ostro zúbkovanými okrajmi. Zvrchu sú tmavozelené a zo spodnej strany svetlozelené. Baza kvitne v máji, jej kvety sú drobné a majú intenzívnu vôňu.

Zdroj: Facebook

 Čo sa ukrýva v plodoch bazy?

Plody bazy veľmi liečivé, avšak pred konzumáciu sa vždy musia tepelne upraviť. Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B. Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty. Obsahujú farbivo atokyán, ktorý pôsobí ako antioxidant, čiže chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov, triesloviny, pektín a iné látky. Bazové plody obsahujú antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.

Aké sú ďalšie účinky?

  • Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky
  • Antiseptické a detoxikačné účinky
  • Mierne antibiotické účinky
  • Podporuje potenie (chrípka…)
  • Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
  • Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
  • Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
  • Upokojuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
  • Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
  • Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Úžitočné kvety aj bobule

Na jar sa zbierajú kvety, na jeseň sa potom zbierajú plody. Kvety obsahujú užitočné silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C.

Kvet bazy čiernej je potopudný aj močopudný, nálev z kvetov sa používa vnútorne pri prechladnutí a pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu a pri nadúvaní.

Plody obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu vitamínov B a kyselinu pantoténovú.

Vo farmácii sa používajú hlavne kvety ako súčasť čajov proti prechladnutiu. Baza čierna pomáha aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.

Zdroj: Facebook

Starostlivosť o bazový krík

Baza má veľmi nízke nároky na pestovanie, takže môže rásť takmer v akýchkoľvek podmienkach.Darí sa jej dobre v tieni, no ak má dostatok svetla, prinesie oveľa viac plodov. Odoláva nízkym teplotám a je skutočným darom do každej záhrady. Mali by ste však vedieť, že baza nerada rastie v spoločnosti iných rastlín, najmä kríkov. Starostlivosť o ňu zahŕňa tieto dôležité kroky:

  • Strihanie
  • Bazu treba orezať skôr, ako sa vyvinú nové listy.
  • Rez sa vykonáva skoro na jar a už po zbere.
  • Výhonky, ktoré prinášajú plody, zrežte nízko pri zemi.
  • Vďaka tomu sa budúci rok na ich mieste objavia nové a pevné vetvičky.
  • Vždy odstráňte aj neplodiace konáre a tie, ktoré sa odlomili.
  • Pamätajte, že najväčšie plody sa tvoria na jednoročných výhonkoch.

Na bolesti kolena pomôže bazový list

Čerstvé listy sa rozdrvia, pomelú alebo naklepú, až pustia šťavu, chorý kĺb sa nimi obloží, preloží sa kúskom plátna a obviaže sa. Na zábal stačí asi jedna hodina.

Recept na klasický bazový sirup

Ingrediencie: 20 bazových kvetov; 1 l vody; 800 g kryštálového cukru (alebo iného sladidla); šťava z 1 citróna
Príprava: Namočte 20 čerstvých kvetov bazy do 1 litra studenej vody. Nechajte 24 hodín odležať na chladnom mieste, nie však v chladničke. Preceďte, pridajte 800 gramov cukru, citrónovú šťavu a opäť nechajte 24 hodín odstáť.

 Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Preceďte cez dvojitú gázu a nalejte do fliaš. Táto šťava sa pije zriedená vodou, na prípravu šťavy môžete použiť aj minerálnu sýtenú vodu.

Na obrázku môže byť nápoj

Bazová limonáda

Potrebujeme: cca 8 ks kvety bazy; 1 ks citróna; 1 ks pomaranča; 2 PL medu; cca 3 litre vody. Môžete pridať mätu, medovku, tymián
Postup: V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej. Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov. Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára. Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti. Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze. Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

Kozmatice podľa babičky

Potrebujeme: kvety bazy čiernej; ¼ litra mlieka; 2 vajcia; štipka soli; cca 120 g hladkej múky; olej, prípadne bravčovú masť na vyprážanie
Postup: Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.  Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinky. Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo e nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po usmažení bolo tuhé a gumové.  Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musí od šľahacej metličky odkvapkávať. Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka. Namáčajte tak, aby ním boli celé pokryté. držte ich pri tom za dlhú stopku. Chutná je aj verzia v trojobale.

Zdroj: Internet

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie