pondelok, 20 mája, 2024
HomeKultúraAj v roku 2023 Matica Slovenská naplno žila

Aj v roku 2023 Matica Slovenská naplno žila

Matica slovenská (MS) bola zvlášť počas minulej vlády doslova podvyživená. Ani to jej však nebránilo venovať sa svojej činnosti na poli kultúry. Napriek tomu, že jednotlivé Domy MS sa doslova borili s existenčnými problémami, Matica stále žije, pracuje a zanecháva stopu na poli slovenskej kultúry.

MS prináša reprezentatívny prehľad najdôležitejších aktivít a podujatí, ktoré spoločne so svojimi organizovanými zložkami realizovala v roku 2023.

Zostrih predstavuje výber len tých, ktoré sa nám podarilo zachytiť obrazom, nakoľko matičiari uskutočnia ročne niekoľko stoviek podujatí. V roku 2023 Matica slovenská aktívne pracovala na matičných spoločenských, kultúrno-osvetových, vedeckých a vydavateľských aktivitách po celom Slovensku. Naši neprajníci v tomto podcenili húževnaté matičné hnutie, celkovo matičiarky a matičiarov, najmä ich súdržnosť, odolnosť a vytrvalosť. Úlohou MS je dnes, ako aj v minulosti udržať a rozvíjať slovenské kultúrne dedičstvo, pozdvihovať kultúrnu a vzdelanostnú úlohu Slovákov a Sloveniek, udržiavať kolektívnu historickú pamäť národa a podporovať národnú hrdosť už od útleho veku. To všetko sa darí robiť Matici slovenskej najmä v regiónoch prostredníctvom svojich podujatí, ale aj členských, vydavateľských a vedeckých aktivít – dobrovoľníkov aj profesionálov. Nie sme navyše, práve naopak, v mnohých prípadoch sme suplovali štát, ktorý na tieto dôležité témy flagrantne zabudol!

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie