nedeľa, 19 mája, 2024
HomeKuriozityKam dávate škrupiny od vajec? Lebo do koša nepatria...

Kam dávate škrupiny od vajec? Lebo do koša nepatria…

Naše prababky vedeli využiť všetko a na naše plytvanie by sa asi pozerali len s veľkou nevôľou. Voda z uvarených cestovín nešla do odtoku, ale bola použitá na prípravu polievky, prípadne sa pridala do váry pre domáce zvieratá, využívali sa aj vaječné škrupinky. Kým ich vyumývate a necháte vysušiť, zistite, na čo všetko sú užitočné.

Pred použitím by mali byť vaječné škrupiny dôkladne umyté a vysušené. Objavovanie nových, kreatívnych spôsobov využitia predmetov, ktoré obvykle končia v koši, má nielen praktické výhody, ale tiež pomáha chrániť našu planétu.

1. Prírodné hnojivo pre rastliny
Vaječné škrupiny sú bohaté na vápnik, čo je kľúčová živina, ktorá podporuje rast rastlín. Nakrájané vaječné škrupiny je možné nasypať priamo do pôdy okolo rastlín alebo pridať do kompostu, aby sa zvýšila jeho nutričná hodnota.

2. Ekologický prostriedok na ničenie škodcov
Ostré hrany vaječných škrupín môžu odradiť škodcov, ako sú slimáky a ochrániť tak vaše rastliny bez použitia škodlivých chemikálií. Jednoducho rozhádžte vaječné škrupiny okolo rastlín.

3. Domáci peeling na tvár
Rozomleté ​​vaječné škrupiny zmiešané s vajcom a trochou vody vytvoria prirodzený, výživný peeling na tvár. Táto zmes pomôže odstrániť odumreté kožné bunky a osvieži vašu tvár, takže ju rozžiari.

pixabay

4. Liečba drobných kožných podráždení
Proteín obsiahnutý vo vaječných škrupinách má upokojujúce vlastnosti a možno ho použiť na liečbu drobných rezných rán a podráždenie pokožky. Naneste malé množstvo proteínu priamo na poranenú pokožku.

5. Prírodný čistiaci prostriedok
Rozomleté ​​vaječné škrupiny možno použiť ako netoxický čistiaci prostriedok na ťažko čistiteľný riad alebo nečistoty v kuchyni a kúpeľni. Zmes vody, vaječných škrupín a trochy mydla je skvelá na odstránenie mastnoty a špiny.

6. Prekvapivé použitie v umení
Vaječné škrupiny sa môžu stať neobvyklým, ale fascinujúcim materiálom pre umelcov a fanúšikov. Ich unikátna textúra a tvar môžu byť použité na vytvorenie mozaiky, šperkov alebo iných umeleckých diel.

8. Osviežovač vzduchu
Vaječné škrupiny naplnené octom môžu v domácnosti slúžiť ako prírodné pohlcovače pachov. Umiestnite pár týchto „osviežovačov“ na strategické miesta a všimnete si rozdiel.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie